Matkalla pohjoiseen: Julma-Ölkky ja Kylmäluoma

Kesälomamatkallamme 2017 oli teemana käydä tutustumassa kohteisiin, joihin ei aikaisemmin ollut ehditty tutustumaan. Edellinen kohde, Tiilikkajärvi, oli toki tuttu jo joiltain retkiltä, joten teema meni metsään heti alussa. Samalla tavalla meinasi käydä myös seuraavalla kohteella, Hossan Julmalla Ölkyllä.

Julma Ölkky on kanjonijärvi Hossan kansallispuistossa. Hossa on alueena tuttu useilta aikaisemmilta retkiltä, mutta siellä on vielä paljonkin uutta nähtävää. Julmalla Ölkylläkin kävin keväällä 2015, mutta tuolloin kävin vain kanjonin suulla katsomassa kalliomaalausta ja kiipeämässä suksilla kanjonin suun rakkakivikkoa ylemmäs, jotta olisin nähnyt pidemmälle kanjoniin. Tuolloin jouduin kuitenkin kääntymään takaisin, mutta ajatus paluusta jäi kytemään.

Julman Ölkyn uusi polkusilta puolivälissä rotkoa.

Nyt palasimme kanootin kanssa, ja kävimme melomassa rotkolaaksossa Pikku-Ölkylle asti. Vesillä oli muitakin melojia, ja venekuljetus ajoi pitkin laaksoa tasaisin välein. Rauhallisia hetkiä rotkossa kuitenkin riitti, ja ehdimme bongaamaan kivikautisten kalliomaalausten ja huikeiden maisemien lisäksi muutamia tuoreempia kalliokirjoituksia sekä uuden ja hienon riippusillan, joka kulkee kanjonin poikki.

Väkeä oli sekä Hossan luontokeskuksessa että Julmalla Ölkyllä aika paljon, tuore kansallispuistostatus on vetänyt paikan täyteen. Tämä on mukava alueen matkailuelinkeinoa ajatellen. Seuraavan kerran aion kuitenkin saapua paikalle hiljaisempaan vuodenaikaan, sillä heinäkuussa tilasta kisaavat myös paarmat, hyttyset ja muut pisteliäät veitikat, ja etenkin kuivalla maalla helteinen keli saattaa kesällä tehdä tepposet.

Pikku Ölkyn luusuaan kaatunut komea kelo.

Julmalta Ölkyltä suuntasimme Kylmäluoman retkeilyalueelle. Tämä hieno kohde on usein tullut noteerattua ohi ajaessa, mutta aikaisemmin en ole sinne eksynyt. Vaikutelma oli positiivinen, leirintäalueella mukavat mökit ja Kylmäluoman retkeilyalueen harjumaastot ja hyvin merkityt reitit alkoivat heti ulko-ovelta. Tätä voi suositella erityisesti perhekohteena, sillä maastot ovat helppoja ja harrastusmahdollisuuksia on laidasta laitaan, kalastuksesta maastopyöräilyyn.

Kylmäluoman retkeilykeskuksesta löytyy mökkimajoitusta ja karavaanarialue, ravintola, ja sauna on lämpimänä iltaisin. Meillä kävi hyvä tuuri, kun päärakennuksen saunan vastus oli mennyt rikki, joten pääsimme saunomaan rantasaunaan.

Pajuluoma ennen illan sadetta.

Maisemiltaan Kylmäluoma on saman tyyppinen kuin suuri osa Hossan kansallispuistosta: valoisia mäntykankaita ja harjuja sekä runsaasti järviä. Illalla kävimme kävelemässä lenkin Pajuluoman laavulle ennen kuin suuntasimme saunaa kohti. Aamulla jatkoimme matkaa kohti Kuusamon Iivaaraa, jonne kiipesimme seuraavana päivänä.