Tee itse: varustepussukka pyörän ohjainkannattimeen

Pyörällä retkeillessä tai ihan vain pyörälenkillä on mukava saada mukaan jotain pientä ja tarpeellista tai tarpeetonta: kännykkä, GPS-vastaanotin, aurinkolasikotelo, joku pieni välipala tms. Mikäli ei halua reppua mukana kuskata, niin nämä täytyy pakata jonnekin kohti pyörää. Markkinoilta löytyy tähän lukuisa määrä erilaisia pieniä laukkuja kiinnitettäväksi eri puolille pyörää, usein runkoon tai satulaan.

Olin hankkinut tähän tarpeeseen pyörään ns. tankkilaukun, joka kiinnitetään tarranauhalla runkoon ohjaustangon taakse. Sitten törmäsin netissä ohjeeseen, miten askarrella pieni stemmiin ja ohjaustankoon kiinnittyvä pussukka. Koska sattui olemaan lomapäivä ja minulla oli käytännössä kaikki tarvittava materiaali valmiina, päätin askarrella kaksi pientä stemmipussukkaa. Saisipahan tarvittaessa mukaan hieman enemmän evästä tai muuta pikkusälää.

Valmiit pussit kiinni pyörässä.

Stemmilaukun askarteluohje löytyy Bikepacking.com -sivulta. Kevyimmillään riittäisi laukku ilman vuoria, mutta ajattelin, että pieni pehmustettu vuori ei tekisi pahaa, jos mukana sattuu kuljettamaan jotain iskuille herkempää kapinetta, kuten kameraa. Ulkokankaaksi valikoitui musta PU-pinnoitettu tukeva ripstop-nylonkangas, sisäkankaaksi keltainen pinnoittamaton ripstop-nylon ja vuorimateriaaliksi jonkin sähkölaitteen pakkauksesta peräisi olevaa vaahtomuovimattoa.

Tulostetun ohjeen pohjalta leikkasin tarvittavat kankaanpalat ja aloin kokoamaan. Ohjetta luin huonosti, ja huomasin ajoittain ajavani itseni umpikujaan, josta selvisi vain teurastuspiikin eli ratkojan avulla. Ylipäätään parhaan tuloksen saadakseen kannattaa käyttää nuppineuloja apuna ja varmistaa ainakin kolmeen kertaan, ennen kuin ompelee mitään lopullisesti kiinni. Tekemästäni kahdesta pussukasta nimittäin kumpikin meni vähän sinnepäin. Itse tehdyssä valmistusvirheistä voi syyttää kuitenkin vain itseään, ei ketään muuta.

Pussi avoinna. Mukaan mahtuu liuta pientä tavaraa, kännykästä GPS:ään tai aurinkolaseihin.

Pussukoista tuli varsin näppärät, ja ne toimivat sekä retkivarusteina että lenkillä. Mukaan mahtuu tarpeellista pikkusälää, kuten aurinkolasit, puhelin, myslipatukka, tai pitemmällä retkellä kompassi, tulentekovälineet, kuivalihat ym. Vedenpitäviä ne eivät ole, mutta esim. suklaapatukan kuskaamisessa tällä ei ole niin väliä.