Ähtävänjoki – Pohjanmaan kätketty melontahelmi

Syksyn ja talven puskiessa päälle on mukava muistella menneen kesän reissuja. Savon, Kainuun ja Lapin lisäksi kerkesin käydä ottamassa tuntumaa myös Pohjanmaan retkikohteisiin. Mieleen jäi erityisesti päiväretki melomalla Ähtävänjoelle.

Kanootilla Hjulforsin alapuolella.

Ähtävänjoki alkaa Evijärvestä ja virtaa Pietarsaaren ja Kokkolan välillä levittaytyvään padottuun merenlahteen, Luodonjärveen. Ähtävänjoen vesistöön kuuluu kuitenkin muitakin jokia ja järviä, joista Lappajärvi on Etelä-Pohjanmaan suurin järvi. Vesistöalueesta on julkaistu perusteellinen Tervareitin melontareittiopas, joka on saatavissa sekä sähköisessä muodossa että painettuna. Opas kattaa vesistön pääuoman sen latvoilta Soinin ja Lehtimäen maisemista aina merelle asti.

Ähtävänjoen vesistö tarjoaa mukavia vesiretkikohteita moneen makuun. Joki itsessään on valjastettu sähköntuotantoon, ja voimaloita joella on lukuisia. Toisaalta tästä johtuen joen virtaama pysyttelee kohtuullisen vakaana läpi kesän, joten melomaan pääsee myös kuivempina aikoina. Joen pienemmät koski- ja nivapaikat voivat silti kuivempina aikoina olla kivisiä meloa.

Bockabron polkusilta ja laavu.

Jokivarresta löytyy useita huollettuja taukopaikkoja ja laavuja. Komein näistä on Bockabron laavu, jossa mahtuu tulistelemaan isompikin porukka. Bockabron kohdalla joen ylittää myös komea polkusilta, jota pitkin kulkee Pedersören metsäseutujen halki kulkeva noin 50 km mittainen vaellusreitti Utterleden eli Saukonreitti.

Vaikka joki virtaa asutulla seudulla, joelta löytyy pitkiäkin metsäisiä osuuksia. Moneen muuhun pohjalaisjokeen verrattuna Ähtävänjoki on kohtuullisen loivarantainen, mikä mahdollistaa helpon rantautumisen tarvittaessa. Jokivarresta löytyy myös viehättäviä niitty- ja peltomaisemia sekä lukuisia vanhoja latoja.

Bockabron laavulla mahtuu isompikin porukka pitämään taukoa.

Ähtävänjoki on niitä jokia, jotka mutkittelevat mukavasti, mistä johtuen joella pystyy tekemään mukavan mittaisen päivämelonnan lyhyellä kuivan maan siirtymisellä alku- ja loppuisteen välillä. Hyva paikka aloittaa retki on Hjulfors, jossa aloitus on mahdollista sekä kosken ala- että yläpuolelta. Seuraavalle Björkforsin voimalaitospadolle Lappforsiin tulee Hjulforsilta matkaa noin 12km meloen, kun siirtymä tietä pitkin takaisin lähtöpaikkaan on noin 5km.

Edellä kuvattu jokipätkä tarjoaa melko tavalla suvantomaista melottavaa aina Bockabrolle asti, minkä jälkeen jokea elävöittävät pienet nivat ja koskipätkät. Parhaimmillaan joella pääsee varsin erämaisiin tunnelmiin.

Kävin Ähtävänjoella heinäkuun puolivälissä ottamassa tuntumaa 16-jalkaisen Prospectorin melottavuuteen soolona, tulevaa Lapin reissua silmällä pitäen. Joki kuitenkin yllätti positiivisesti, sehän on jo itsessään varsin mukava melontakohde. Aikaisemmin olen Ähtävänjoen vesistöalueella melonut lähinnä sen sivujoella Norijoella, mutta kyllä itse pääuomassakin riittää melottavaa. Hyvänä puolena on muun muassa helppo saavutettavuus, hyvät palvelut ja se, että ihan jokaista koskea ei ole padottu. Säännöstelystä johtuen joen vesimäärä pysyy myös suhteellisen tasaisena, joten vettä saattaa olla melottavaksi asti myös kuivempina aikoina.