Kameran putsausta

Auringonvalon lisääntyessä huomasin, että valokuviin on alkanut ilmestyä kaikenlaista rähmää. Ensin luulin että linssissä on jotain töhkää, mutta koska rähmät pysyivät kuvissa zoomailusta huolimatta, täytyi vian olla kennossa. Googletin hetken, ja löysin ohjeet siihen, miten kameran kenno putsataan. Kameran purkuun löytyi ohjeita DPreview.comin keskustelupalstalta. Kyseessä on nelisen vuotta vanha Olympus XZ-1, joten takuusta ei tarvitse enää murehtia. Eikun meisseli kouraan ja kamera palasiksi, ruuveja, piirilevyjä ja muovinpalojahan se suurimmalta osin on.

Likainen kenno. Pölyä kennon päällä vaikka kuinka paljon. Kuvattu taivaalle aukolla f8.
Likainen kenno. Pölyä kennon päällä vaikka kuinka paljon. Kuvattu taivaalle aukolla f8.

Kameran avaamisen jälkeen otin siitä kennon irti ja putsasin sen mikrokuituliinalla. Samanlaisen käsittelyn sai takalinssi. Sitten ongin muutamaa pientä prikkaa kameran sisuksista pitkän aikaa, kunnes sain ne sieltä lopulta ulos ja takaisin paikalleen. Tai ainakin luulen, että ne menivät oikeisiin paikkoihin. Sitten vain kenno kiinni, takakansi takaisin paikalleen ja ruuvit kiinni. Lopputulos on tässä:

Putsatulla kennolla loisteputkivalaisimeen aukolla f8 otettu kuva. Jotain vielä jäi, mutta tilanne on paljon parempi.
Putsatulla kennolla loisteputkivalaisimeen aukolla f8 otettu kuva. Jotain vielä jäi, mutta tilanne on paljon parempi.

Mitä mieleen jäi? Se, että yllättävän heppoinen pölysuojaus kamerassa on, tai oikeastaan sitä ei ole. Toisekseen, kameran sisusta on vain pienikokoista elektroniikkaa ja pieniä komponentteja. Jos on joskus asentanut kannettavaan tietokoneeseen muistia tai kiintolevyn, tai purkanut analogisen kameran, niin varmaan pärjää digikamerankin kanssa. Käytännössä kameran sisus näytää samalta, mitä nyt vähän pienemmältä ja ahtaammalta. Jos laitteesta on jo takuu mennyt umpeen ja vaihtoehtona on uuden hankinta, niin kannattaa ehkä kuitenkin vilkaista, josko sen saisi itse huollettua. Kymppien arvoista kameraa kun ei välttämättä viitsi enää satasilla alkaa korjaamaan.