Tampereen eteläpuolisella Pyhäjärvellä on saari nimeltä Viikinsaari. Saari on Tampereen vastine Helsingin Pihlajasaarelle, eli saareen pääsee kesäaikaan kaupungin keskustasta laivalla, ja saarella on uimarantoja ja kaikenlaista virkistystoimintaa. Marraskuussa saari on kuitenkin hiljainen ja autio. Vain liikenteen kohina kahta puolta järveä levittäytyvästä kaupungista muistuttaa, että oikeastaan saari on keskellä Pohjoismaiden suurinta sisämaakaupunkia.
Viikinsaaresta kaksi kolmannesta on luonnonsuojelualuetta, käytännössä saaren rakentamaton länsiosa. Alueella kasvaa etupäässä kuusivaltaista metsää ja satunnaisia järeitä petäjiä. Saaren kiertää varsin hyväkuntoinen sorastettu luontopolku. Mantereesta saaren erottaa noin 300 m leveä salmi.
Viikinsaari on kuin minikokoinen toisinto Oulujärven Ärjänsaaresta. Molemmilla on historia kesänviettopaikkana ja molempien ”terävä pää” on itäkärjessä, uimarannat etelärannalla ja länsi- sekä pohjoispuoli on lähinnä suojelualuetta. Viikinsaari on kuitenkin vain 800 m pitkä, kun Ärjänsaari on yli 4 km mittainen. Kajaanin Vuoreslahden ja Koutaniemen kyläyhdistykset järjestävät vuosittain kevättalvella Ärjänsaaren ympärihiihdon, josta saa diplomin. Tamperelaiset puolestaan uivat kesäisin Viikinsaaren ympäri ja saavat mitalin, diplomin ja grillimakkaran. Tasan ei käy onnen lahjat.