Birgitan polku, Lempäälä

Birgitan polku kiertää noin 50 km mittaisen lenkin Lempäälän, Pirkkalan ja Hervannan eteläpuolisilla metsäseuduilla. Polulta on yhteys Kangalalla kulkevaan Kaarinan polkuun ja Pirkkalan ulkoilureiteille, mutta Birgitan polku omaa monipuolisemman palveluvarustuksen lukuisine laavuineen ja tulipaikkoineen. Polku on helposti tavoitettavissa monesta suunnasta, kuten vaikkapa Sääksjärveltä, jossa polku ylittää kolmostien. Sääksjärvellä polun varressa retkeilijöille varattu tilava parkkipaikka, joten jos mukana on kulkuväline, niin sen voi jättää sinne.

Birgitan polku kulkee etupäässä komeissa pirkanmaalaisissa kuusivaltaisissa talousmetsissä ja kallioilla. Polun varrella on useita pieniä lampia ja paikoin myös pieniä soita, joista useimmat on pitkostettu. Polku sivuaa Höytämöjärven maisemissa paria pientä suojelualuetta, mutta suuremmat suojelualueet jäävät polulta sivuun. Pulkajärvelle on kuitenkin lyhyt matka Kaitajärven kodalta, ja Koukkurahkaa polku sivuaa vajaan kilometrin etäisyydeltä.

Vaikka Birgitan polku onkin kohtuullisen pitkä reitti, niin suurin osa kulkijoista taitaa taivaltaa sitä päiväretkipohjalta. Reitin varrella on sopivasti taukopaikkoja ja se tarjoaa rungon, johon voi liittää muita polkuja, jos ei halua edestakaisin kävellä. Harmaan marraskuisen lauantain ratoksi mekin pakkasimme reppuun evästä ja lähdimme tekemään omaa pientä kierrostamme Sääksjärveltä Ammejärven kautta Ahoperän ja Multikukkulan maisemiin, josta Kaitajärven kodan kautta takaisin Sääksjärvelle. Kaitajärvellä keittelimme retkievästä ja illan hämärtyessä palasimme takaisin keltaisten valojen valaisemalle parkkipaikalle. Kulkijoita oli alkumatkasta kovasti, mutta sittemmin vain satunnaisesti. Polku oli hyväkuntoinen ja hyvin merkitty, ja Kaitajärven kota näyttää edelleen jonkinlaiselta lentävältä lautaselta. Pienet metsäjärvet näyttävät pikku hiljaa jo jäätyvän, joten ehkäpä metsämelonnat on tältä syksyltä melottu. Ensi kerralla täytyy lähteä tutkimaan polkua idän suuntaan, ehkäpä Koukkurahkan suunnalle.