Irrotettava kantolänki kanoottiin

Avokanoottikaksikoissa on tyypillisesti kantolänki keskellä kanoottia. Meloja voi kantolängen avulla kantaa kanootin hartioidensa varassa vesistöstä toiseen, tai vaikkapa autolta rantaan ja takaisin. Kantolänki on se hieman muotoillumpi poikittainen puu siinä keskellä kanoottia.

Soolokanootissa kantolänkeä ei ole. Syynä on se, että keskellä kanoottia sijaitseva kantolänki tulisi keskellä kanoottia istuvan melojan tielle, joten sitä ei voi siihen kiinteästi asentaa. Kantolängestä voi kuitenkin tehdä irroitettavan, jolloin sen voi kiinnittää paikoilleen vain tarvittaessa. Vaihtoehtoja on useita, osan tukeutuessa penkkiin ja osan partaisiin, osan kiinnityessä ruuvein ja osa hihnoin. Päädyin omassa versiossani ruuvein kiristyvään pihtimäiseen puristukseen, jolla länki kiinnittyy partaisiin.

Pihtikiinnitys puristuu siipimutterilla kiinni kanootin partaaseen.

Mallina käytin kaksikkokanoottini kantolänkeä. Kaivoin varastosta sopivan pätkän höylättyä mäntyä ja piirsin siihen längen ääriviivat. Pistosahalla sahasin ylimääräiset pois ja hioin pinnat suunnilleen tasaisiksi. Ylijäämäpaloista muotoilin puristuskappaleet, joihin liimasin puutapin, joka vastaa längen alapinnassa olevaan reikään. Toisen reijän läpi ujutin pultin ja siihen siipimutterin kiristystä varten. Lopuksi valelin längen pellavaöljyllä tai vastaavalla kyllästeellä.

Tulos oli varsin toimiva. Puutavara on hieman liian paksua, 1,5-tuumaista; tuumainen olisi riittänyt vallan mainiosti. Kaksikossani länki on puolet ohuempi. Toisaalta, en täysin pystynyt väistämään oksia, joten paksuus kompensoi sitä, että länkeeni jäi oksa. Ideaali olisi tehdä länki oksattomasta tavarasta.

Parasta olisi tehdä länki oksattomasta puusta. Jos ei sellaista ole tarjolla, niin tekee ainakin paksusta. Muuten ohut riittää.

Käyttökokemuksia längestä on nyt noin vuoden verran, ja se kyllä helpottaa kanootin siirtelyä. Ei soolo toki paljoa paina, mutta aina mukavampi kantaa hartioilla tasapainossa kuin koettaa jotenkin epämääräisesti keplotella. Käytännössä käytän länkeä aina kun siirrään kanoottia kuivalla maalla, sillä längen kiinnitys on todella nopea toimenpide, noin kymmenen sekuntia. Irrotus on vielä nopeampi. Kaikenlaista on aikojen saatossa tullut askarreltua, mutta tästä tuli kerralla käyttökapistus.

Viime kesänä Turun luostarinmäellä bongasin muuten hyvin saman tyyppisen ämmänlängen, kantolängen, jolla luostarinmäelle kannettiin mäen alla sijainneesta kaivosta vettä. Kantolänkeen laitettiin kaksi vesisankoa ja vesi kannettiin hartioiden varassa ylös mäelle. Muodoltaan länki on aivan samanlainen kuin avokanootin kantolänki, erityisesti jos katsotaan hieman kalliimpia kanootteja. Sulavasti muotoiltu länki näyttää siltä, että sillä on ollut varsin mukava kanniskella vettä ylämäkeen.