Pot Cosy – aromipesä aluminoidusta kuplamuovista

Aromipesä käyttökunnossa.Pot Cosy on eglantia. Sen voinee suomentaa aromipesäksi, sillä tämä TV-shopin tuote lienee tuttu kaikille 90-luvun eläneille. Idea on yksinkertainen: hauduttamalla saadaan helposti aikaan maukasta ruokaa, mutta liedellä tai hellalla se on työlästä ja riskinä on ruuan pohjaan palaminen. Entisaikaan on ilmeisesti tässä apuna käytetty heinälaatikkoa, tai näin ainakin britit väittävät. Ruoka-astia on siis kääritty johonkin eristävään materiaaliin, jolloin sitä on voitu kaikessa rauhassa hauduttaa tuntikaupalla ilman pelkoa pohjaan palamisesta.

Retkioloihin aromipesä soveltuu kahdestakin syystä. Ensinnäkin, sellaisella voi säästää polttoainetta, mitä kautta se linkittyy grammaamiseen. Kun ruokaa ei tarvitse keittää pitkään, säästyy polttoainetta, eikä mukaan tarvitse ottaa ylen määrin kaasua. Yhdistettynä risukeittimeen homma toimii vielä paremmin, sillä risukeittimen haudutusominaisuudet eivät ole hääppöiset.

Toisekseen, leirissä voi joskus tulla eteen tilanne, että joku lähtee vaikkapa kalaan, ja jollekin toiselle voi tulla nälkä. Kalastajien menoista ei koskaan tiedä, joten mahdollisuus laittaa ruokaa ja saada se pysymään lämpimänä pitkään on ihan mukava. Kun kalamies tyhjin käsin palaa tuntien kuluttua leiriin, sille voi tarjota lämmintä makkarapataa vaikka itse olisi jo nukkumassa. Tai sitten aamutoimia tehdessä on mukava, kun voi puuron kiehautuksen jälkeen laittaa sen pesään hautumaan sillä aikaa, kun keittää vaikkapa teetä tai kahvia.

Brittiläinen verkkokauppa backpackinglight.co.uk kauppaa pot cosyn valmistamiseen sopivaa aluminoitua kuplamuovia 50×60 cm levyinä viiden punnan kappalehintaan. Noin 70 gramman painoisen levyn kilohinnaksi tulee noin 80 euroa. Levystä saa askarreltua koosta riippuen noin puolisentoista aromipesää. Ohjeet löytyy esim. tästä Youtube-videosta, jonka loppupuolella askartelu esitellään varsin havainnollisesti (4:40 kohdalta alkaen).

Aromipesä avattuna.Askartelin kesällä kattilaani tuommoisen ja muutaman reissun kokemuksella se toimii varsin hyvin. Yleensä keittelen reissussakin aamupuuron oikeista hiutaleista, ja tuommoisen avulla keittoaikaa saa lyhennettyä. Täysin se ei sitä toki poista, puuroa on hyvä keittää ja sekoitella muutaman minuutin ajan jos haluaa siihen sitä puuromaista rakennetta, mutta se viimeinen kypsyttely onnistuu aromipesässä.

Kapistus toimii myös eräänlaisena kevytversiona termoskannusta (lähinnä leirissä) ja myöskin kattilasuojana kun se pakataan pois. Se koostuu pohjasta, jossa kattila lepää, ja kannesta, jolla systeemin saa suljettua. Mikäli kattilassa on kahva, sille avataan kylkeen sopivan kokoinen kolo, jolloin kattila on helpompi nostaa pesästä pois esimerkiksi kaatamista varten. Kokonaisuus on hyvinki hintansa arvoinen, ja sopii hyvin kantamuksen keveyttä arvostavan repertuaariin. Yli jäävästä levystä voi sitten taitella vaikkapa ultrakevyen tuulisuojan.