Uni

Mielenkiintoinen uni pari yötä sitten: unessa selailin Pohjanmaan rannikon karttalehteä, jossa oli sivun reunassa tarkempi kartta Vaasan eteläpuolella sijaitsevasta alueesta, jossa oli isoa ja leveää harjumaastoa, jyrkkäpiirteisiä harjuja tai dyynejä, ja niiden keskellä lähes itä-länsi -suuntainen jono järviä. Oiva melontakohde, ainakin kartan mukaan. Vieressä oli kuva, maisema muistutti Pöyrisjärven tai Vätsärin harjumaisemia, toisaalta Kalajoen hiekkasärkkien ruohikkoisia dyynejä. Paikan nimi oli Sandbådan, ja sen oli määrä olla rannikon eräänlainen tuntematon helmi.

Asia jäi vaivaamaan. Piti kaivella netistä GTK:n Active map explorer ja sieltä maaperäkartta (Geological maps – quaternary deposits). Ei näy harjuja juurikaan Vaasan lähellä, lähin on Porista pohjoiseen. Paikka oli muuten kartalla saman näköinen kuin Sulvan seutu, kuvien perusteella maisemiltaan toisen näköinen. Järviketjukin puuttuu. Pohjanmaan rannikolla ei ole jyrkkäpiirteisiä harjuja, sillä meri on maannousun eri vaiheissa tasoittanut korkeusvaihtelut. Ehkä järviketju ei olekaan Pohjanmaalla.

Sitten kokeilin Karttapaikan nimihakua. Se toimi, sillä ainakin löysin unessa mainitun Sandbådanin. Se on pieni kari Siipyyn edustalla. Avomerellä. Eh?