Pyöräretkellä Islannissa

Islanti, tulen ja jään maa. Ainoa paikka maailmassa, missä valtameren keskiselänne kulkee kuivalla maalla. Saagojen saari ja Skyrin kotimaa. Skandinaavisista kielistä alkukantaisimman kotimaa. Asukasluvultaan pienin pohjoismaa, joka on kuitenkin tuottanut Björkin ja Sigur Rósin kaltaisia pop-musiikin supertähtiä. Tuliperäinen saari, jossa laava purkautuu jäätiköiden alle ja aiheuttaa valtavia sulavesitulvia tai pöllähtää vulkaanisena tuhkana korkealle ilmakehään. Saari, jossa ei kesälläkään ole hyttysiä. Paikka jossa olen aina halunnut käydä.

Islannin matkan valmistelut ovat olleet pitkät. Aloitin taustatyön jo 2004, kun hankin saarelta kattavat tiekartat, ja kaivoin netistä tietoa saaren nähtävyyksistä. Maa oli ehdokkaana Oulun yliopiston retkeilevien partiolaisten Soopa ry:n juhlavaelluksen kohteeksi, ja olin mukana Islanti-ryhmässä tekemässä taustaselvittelyjä. Tuolloin ei kuitenkaan tärpännyt, mutta kipinä jäi kytemään. 11 vuotta myöhemmin, tasavuosien lähestyessä liekki syttyi uudelleen, kun aloin miettimään, että minne haluaisin ainakin kerran elämässäni matkustaa. Vastaus oli helppo, ja niinpä varasimme lentoliput Islantiin.

Reilun viikon mittaisen matkan ohjelmaksi valikoitui pyöräily. Pari vuotta sitten kävimme autoilemassa Irlannissa, ja vaikka paikka oli varsin kiehtova, niin autossa istuminen kävi pitkän päälle rasittavaksi. Se väsyttää henkisesti, mutta fyysinen rasitus koostuu lähinnä istumisesta. Autoilu on siinä mielessä luonnoton tapa lomailla, että illalla ruoka maistuu samalla tavalla kuin reippaan ulkoilun päälle, mutta juuri mitään ei ole tullut kulutettua. Ei kiva, kyllä lomalla pitää saada liikuntaa. Niinpä varasimme polkupyörät Bike Companysta Reykjavikista viikoksi. Niiden selästä tutustuimme pieneen osaan tästä kiehtovasta ja monipuolisesta saaresta.

Retkeä varten varustauduimme lataamalla GPS:ään Islannin kartat Openfietsmap.nl:stä, ja toki pakkamaalla mukaan pari 10 vuotta vanhaa tiekarttaa ja viisi vuotta vanhan Lonely Planetin. Jälkimmäisten tiedot olivat osin vanhentuneita, mutta niillä pääsi alkuun. Pyörävuokraamosta saimme tuoreimman version erittäin monipuolisesta ja informatiivisesta Cycling Map Iceland -kartasta, joka kertoi teistä niiden liikennemäärät, ylämäkien jyrkkyydet, korkeimpien kohtien korkeudet sekä matkan varrella olevat palvelut. Kartta auttoi reitin suunnittelussa, ja auttoi myös asennoitumaan liikennemääriin, osalla teistä kun kävi varsinainen vilske. Kartan avulla löysimme kuitenkin myös lukuisia hiljaisia ja nautittavia tienpätkiä. Lisätietoja pyöräilystä Islannissa tarjoaa www.cyclingiceland.is.

Islannin reitti ja paikkoja. Lähtö ja maali Reykjavikissa, yöpaikat merkitty kartalle.

Viikossa ehdimme polkemaan noin 330 km lenkin. Pysyttelimme enimmilläänkin noin 100km säteellä Reykjavikista, ja silti tuntui kuin olisimme tehneet laajankin kierroksen. Matkan varrelle mahtui nähtävyyksiä, kuten Thingvellir (maailman vanhimman demokraattisen parlamentin kokoontumispaikka ja mannerlaattojen raja), Geysir (se legendaarinen kuuma lähde) ja Gullfoss (yksi maan näyttävimmistä vesiputouksista), jotka yhdessä muodostavat ns. Golden Circlen, matkailunähtävyyskolmikon, joita käy katsomassa bussilasteittain väkeä päivittäin. Kierrosta täydensimme Fludirin kuumilla lähteillä, Urridafossin koskella, Stokkseyrin ja Eyrarbakkin rantakaupungeilla, Selvogurin lähes autioituneella kylällä ja Reykjanesfolkvangurin rikkilähteillä ja kuunmaisemilla. Lisäksi kävimme skyrin kotimaakunnassa, paikallisella Pohjanmaalla, sekä retken lopuksi Islannin Disneylandiksikin tituleeratussa Blue Lagoonissa, kylpemässä geotermisen voimalaitoksen lauhdevesialtaassa kiskurihintaan. Rasti ruutuun.

Mitä jäi käteen. Iloisia huomioita islantilaisten ja suomalaisten samanlaisesta kansanluonteesta. Upeita maisemia. Tööttäyksiä ja peukutuksia sateessa polkevien kannustukseksi. Yli tuhat valokuvaa. Auringonpaistetta ja rusketusta. Myötä- ja vastatuulta. Rikin hajua. Ylä- ja alamäkiä. Hauskoja ja mielenkiintoisia matkan varrella tavattuja ihmisiä. Neljä pussia kuivattua turskaa ja makumuisto mädätetystä hainlihasta. Uudelleen syttynyt kipinä pyöräretkeilyyn. Ja polte palata takaisin vielä joskus. Odotin Islannin retkeltä paljon, ja se täytti odotukset moninkertaisesti.