Parhautta Pohjanmaalla: Arpaisen reitti

Soinin ja Ähtärin maisemissa kulkeva noin 25 km mittainen Arpaisen polku on yksi Etelä-Pohjanmaan parhaita maastopyöräreiteistä. Länsi-Suomen korkeimmilla seuduilla kulkeva reitti tarjoaa upeita harjupolkuja, pitkospuita sekä Pohjanmaan hikisimmän ylämäen. Kävimme polkemassa reitin elokuussa 2019.

Kaihiharjun nuotiopaikalta aukeaa hieno näkymä Kaihijärvelle.

Arpaisten reitti on yksi harvoista Länsi-Suomen pitkistä retkeilyreiteistä. Soinista Arpaisen kämpälle matkaa tulee noin 28 kilometriä. Kämpältä on mahdollista jatkaa Arpaistenharjun reiteille. Edestakaisin ajaen reitistä saa hyvinkin kahden ajopäivän mittaisen. Itse järkkäsimme logistiikan kahden auton avulla niin, että ajoimme reitin suurimmaksi osaksi yhteen suuntaan.

Matosuon avaruutta.

Arpaisten polun kohokohtia ovat Iso Kaihijärvi, Kurkiharju, Matosuo sekä Saarilammelta alkava upea harjupolku, joka jatkuu Ison Koirajärven ohitse Arpaisten kämpälle. Myös Löytömäen hengästyttävä nousu jäi mieleen, se on kuin Kainuun vaaroilta. Seudun maisemissa onkin paljon yhteistä Kainuun ja Pohjois-Karjalan rajaseutujen kanssa.

Käärmekukkulalle nousemassa.

Reitin varrelta löytyy muutamia laavuja ja nuotiopaikkoja. Näistä suurin osa sopii lähinnä evästaukopaikoiksi; osa on tien varressa ja osa taas hankalissa maastoissa. Saarilammen laavulla kelpaisi pitää pitempääkin taukoa, mutta emme löytäneet sen maisemista huussia. Paras paikka pidempään taukoon on Arpaisen autiotuvalla.

Arpaisen autiotupa on remontoitu muutama vuosi sitten.

Suosittelisinko retkikohteeksi? Kyllä, ehdottomasti. Reitin voi joko kävellä tai pyöräillä, ja vaikka osa siitä kulkeekin sekalaisissa talousmetsissä ja taimikoissa, on reitti kuitenkin vaihteleva ja mielekäs. Pyörällä ajaessa parhaita paikkoja ovat harjupätkät ja soiden pitkokset, joita onneksi on ripoteltu polulle kohtuullisen tasaisesti. On reitillä toki muutama pätkä, jotka jälkikäteen ajatellen sivuuttaisin metsäautotietä pitkin. Mutta ehdottomasti kulkemisen arvoinen polku.

Reitin lähtöpiste Soinissa (Kansalaisen karttapaikka)

Arpaisen parkkipaikka (Kansalaisen karttapaikka)