Tee itse: ohjaustangon varustekiinnike polkupyörään

Aikaisemmin ompelemani runkolaukkuprojektin jatkoksi värkkäsin ohjaustankoon kiinnitettävän varustekiinnikkeen eli varustehaarniskan. Se koostuu tankoon kiinnitettävästä levymäisestä osasta ja melontasäkkiin pakattavien varusteiden ympärille kiristyvistä remmeistä.

Tässä projektissa kriittisiä osia ovat kiinnitysremmien lukot ja ohjaustangon ja haarniskan väliin tulevat palikat (spacerit), jolla voi säätää haarniskan etäisyyden ohjaustankoon siten, että esimerkiksi pyörän jarru- ja vaihdevaijerit mahtuvat kulkemaan välistä.

Etuhaarniska, jolla ohjaustankoon sa kiinnitettyä esim. melontasäkin tai teltan.

Minulla oli entuudestaan Ortliebin 15-litrainen melontasäkki, joten rakensin kiinnikkeen sen ympärille. Säkki kiinnittyy haarniskaan kahdella remmillä. Ohjaustankokiinnitystä varten rakensin molle-tyyppisen nauhakujaston, mikä mahdolistaa kiinnittämiseen muihinkin kuin yhteen pyörään. Omassa pyörässäni on Surlyn Moloko-ohjaustanko, joten rakensin haarniskaan neljä yläkiinnikettä ja yhden takakiinnikkeen. Kannattaa kiinnittää huomiota kuormaa kantavien osien ompeleisiin, sillä saumalla tuleva rasitus voi pahimmillaan olla huomattava.

Haarniskan ja tangon väliin tulevat ”korotuspalat” askartelin vanhasta vaahtomuovipatjasta. Ratkaisu ei ole ehkä kaunein, mutta joustava ja mahdollistaa korkeuden säätämisen. Kaikki käyttämäni soljet ovat muovisia puristussolkia, jotka lukittuvat pitävästi remmiin kiinni.

Ohjaustangon varustehaarniska paikoillaan. Tähän sujahtaa näppärästi esim. majoite ja makuupussi melontasäkkiin pakattuna.