Pimp my ride: Ikean Frakta-kärry

Ikeasta saa kaikenlaista näppärää tavaraa, kuten vaikkapa risukeittimiä ja kumikanoottikärryjä. Niitä tosin myydään puolivalmisteina, eli aihioita joutuu aina tuunaamaan jonkin verran, jotta ne kelpaisivat siihen tarkoitukseen, mihin ne on tarkoitettu. Esimerkistä käy Ikean Frakta-kärry: 30 kiloa kantava teräsrakenteinen tavarakärry, jonka sininen värikin jo vihjaa, että jonkin vesikulkuneuvon kuskaamiseen se on varmasti tehty. Kärryssä on vain yksi vika. Tai parikin, mutta yksi oleellinen vika: siinä on liian pienet pyörät. Kärryn alkuperäisten pyörien halkaisija on noin 80 mm, mikä tarkoittaa, että kuorma päällä sitä ei tahdo saada nousemaan edes matolle. Keskeneräinen tuote siis.

Onneksi on muitakin ruotsalaisia liikkeitä, joista saa kaikenlaista tarpeellista, kuten vaikkapa tämä Biltema. Hyllystä löytyi 150 mm kumipäällysteiset muovipyörät hintaan € 3,29 kpl; ne eivät mene heittämällä kiinni, mutta pienen askartelun jälkeen sopivat alkuperäisten tilalle mainiosti. Lisäksi tarvitaan jonkinlaiset holkit, sillä Ikean kärryssä  on noin 9 mm paksut akselit ja pyörissä 12 mm reikä. Koska sopivaa ei tähän hätään löytynyt, holkin virkaa saa ensialkuun toimittaa alumiiniteippi. Väliaikainen on pysyvintä.

Kärryn tuunaus tuli ajankohtaiseksi, sillä alkuperäisillä pyörillä sillä ei kuormaa kuskata kuin tasaisella lattialla sisätiloissa. Hätätilanteessa ehkä asfaltilla, mutta soratielle on turha lähteä kärryllä mitään kuljettamaan. Jospa tällä saisi vielä tälle syksyä kuskattua kanootin veden rantaan.

Muita Ikean hienouksia voi käydä ihastelemassa vaikkapa Facebook-ryhmässä Risukeittimien kokoontumisajot. Itse en ole vielä omatekoisiin risukeittimiin hurahtanut, mutta pari vuotta sitten tuli kyllä askarreltua tenttukeittimiä oluttölkeistä. Pitää joskus laittaa näytille.

Edit: Kärry vaatii lokasuojat näillä isommilla pyörillä! Suositeltava malli olisi pellinpala. Itselläni ei ollut peltiä juuri nyt, joten askartelin polypropeenilevystä. Se on kuitenkin liian taipuisa materiaali, ja jos siinä on painoa päällä, se painautuu helposti pyöriä vasten, jotka soratiellä syövät levyyn reijän. Tukevampi peltilevy olisi parempi, jotta kontaktia ei tulisi. Lokasuoja on sinällään helppo asentaa, vieläpä siten, että se taittuu kasaan samalla kun kärrykin.