Birgitan polulla Lempäälässä

Lenkillä törmäsin puolivahingossa retkeilyreittiin, jonka nimi on tuttu jo vuosien takaa jostain Raija Hentmanin artikkellista Latu ja Polku -lehdessä. Birgitan polku Lempäälässä kulkee Tampereen, Lempäälän, Pirkkalan ja Kangasalan välisillä metsäseuduilla ja muodostaa noin 50 km lenkin. Reitti on valittu vuoden retkikohteeksi vuonna 2006. Polulle on hyvät yhteydet mm. Tampereen ja Pirkkalan ulkoilureiteiltä, ja sen varrella on varsin runsas palveluvarustus, esimerkiksi laavuja ja kotia on useita.

Koirankusetusretkeni suuntautui Pirkkalan takametsiin, josta löytyy useitakin hienoja päiväretkikohteita. Taaporinvuorelta ja sen ympäristöstä löytyy komeita kallioita ja näköalapaikkoja, Isolla Naistenjärvellä on laavu ja helppokulkuisia polkuja ja löytyy metsästä näköjään Pirunkivikin. Tällä kerralla olin varustautunut retkieväillä ja repulla, sillä tarkoitus oli käydä katsomassa Kaitajärven kotaa ja Pulkajärven suojelualuetta. Yllätys olikin varsin positiivinen, kun metsätien reunasta löytyi Birgitan polun kyltit ja selvä polku. Tiesin, että jossain etelässä on sellainen retkeilyreitti, mutta en tiennyt missä. Ja nyt olin sillä! Ikään kuin törmäisi iltalenkillä Herajärven kierrokseen.

Löytämäni polun osuus on itse asiassa pisto tai yhteyspolku Pirkkalan suuntaan. Ammejärven suunnasta Kaitajärvelle tuli varsin vahva ja kuljettu polku, mutta jatkoyhteys Pirkkalan suuntaan oli jo selvästi vähemmän kuljettu. Periaatteessa sitä pitkin pääsee kylille asti, ja jos ei jaksa Pirkkalaan asti yhtä soittoa kävellä, niin lepää Isolla Naistenjärvellä.  Periaattessa Birgitan polulla olisi mahdollista tehdä useamman päivän retki, jollaista mielessäni mietin jo Kajaanissa: vaellusretkelle suoraan kotiovelta, ilman siirtymisiä autolla tai junalla tai bussilla. Sattumoisin lähimmät yhteydet Birgitan polun suuntaan ovat vain reilun kahden kilometrin päässä kotioveltani, ja se mitä polkujen varrella näkyy, on suunnilleen saman tyyppistä maisemaa kuin Evolla. Pitääpä vilkaista karttaa tarkemmin…