Karttaprojekti

Viimeisen puolentoista vuoden aikana olen eri lähteistä kerännyt tietokantaa Länsi-Suomen retkikohteista ja retkeilyyn liittyvistä palvelurakenteista. Lähteenä ovat olleet mm. Maanmittauslaitoksen maastokartat, kuntien ja kyläyhdistysten verkkosivut, matkailusivustot ja oppaat, virkistysalueyhdistysten sivut ja myös omat jalat; olen siis liikkunut myös maastossa ja osunut mm. useille avoimille autiotuville, laavuille ja kodille. Projekti on edennyt vaiheittain. Ensin lähiseutujen kohteita, sitten hieman kaukaisempia, ja aina kun jostain lähteestä on tullut uutta tietoa, olen lisännyt sen tietokantaan.

Karttaprojektin tämänhetkinen tila. Taustakartta Maanmittauslaitoksen.
Karttaprojektin tämänhetkinen tila. Taustakartta Maanmittauslaitoksen.

Vastaavanlaista tietokantaa olen aiemmin keräillyt mm. Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta. Keräily liittyy siihen, että kun jossain asuu, niin on mukava tietää lähiympäristönsä retkeilypalvelurakenteet, jotta osaa vapaa-ajallaan sitten valikoida mukavia retkikohteita. Sitä paitsi talvella on pimeää ja pitkät illat.

Alueen olen karkeasti rajannut seuraavasti: Häme, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa ovat mielestäni Länsi-Suomea, joten olen keskittynyt sinne. Jos alueen vesistöt laskevat muualle kuin Pohjanlahteen, kyseessä ei ole minun rajauksessani Länsi-Suomi, vaikka toki olen tästä paikoin poikennut. Päijännettä pitäisin kuitenkin lännen itärajana.

Länsi on sinällään haastava kohde, sillä tietoa ei ole saatavilla yksittäisestä lähteestä. Idässä ja Pohjoisessa pärjää pitkälti Metsähallituksen Luontoon.fi-palvelulla, mutta lännessä ei valtion maita kovin paljoa ole. Kuvasta kuitenkin näkee, että kohteita on lännessäkin ihan mukavasti. Ideana on jossain vaiheessa työstää data interaktiivisella kartalla esitettävään muotoon, mutta toistaiseksi homma pyörii vielä QGIS-alustalla.