Tee itse: Fancee Feast spriipoltin

Spriipoltin on risupolttimen ohella yksinkertaisimpia retkikeittimiä. Molemmat ovat ekologisia vaihtoehtoja kaasu- tai bensakeittimelle, sillä molempien polttoaine on uusiutuvaa. Risuilla keitellessä polttoaine löytyy luonnosta, mutta poltin nokeaa kattilat ja märkänä vuodenaikana poltettavaa voi olla joskus hankala löytää. Kevytkin risupoltin painaa enemmän kuin spriipolttimet, sillä sen on kestettävä epätasaista kuumentumista.

Spriipolttimen etu on sen keveys ja yksinkertaisuus. Se on hiljainen eikä nokea kattiloita samalla tavalla kuin risupoltin. Polttoaineen joutuu toki kantamaan mukanaan polttoainepullossa. Polttoaineenkulutusta on helppo seurata, ja täydennystä löytyy helposti kaupoista ja huoltoasemilta. Denaturoidun alkoholin kanssa saa tosin olla tarkkana, että ei sotke sitä ruoka-aineisiin tai käsiinsä.

Tenttupolttimen liekki voi ilman kattilaa nousta korkealle, mikä on otettava huomioon esim. teltan eteisessä kokkaillessa.

Spriipolttimen voi helposti tehdä itse. Yksinkertaisimmillaan sellainen syntyy alumiinisesta juomatölkistä. Erilaisita poltinmalleja on lukuisia. Useimmat ovat yksinkertaisia eivätkä vaadi erityisiä työkaluja, lähinnä mattoveitsen ja ehkä porakoneen. Hieman kehittyneempi poltin syntyy kissanruokapurkin ja sopivan kokoisen juomatölkin tai alumiinisen pullon yhdistelmästä.

Fancee Feast on amerikkalainen kissanruokamerkki, joka on antanut nimensä parillekin eri spriipolttimelle. Yksinkertaisempi malli on ultrakevyt versio, johon lähinnä tehdään reikiä kylkeen. Tässä on kuvattu monimutkaisempi versio, jossa kissanruokapurkki toimii pohjana, alumiinitölkistä sahattu lieriö kattilankannattimena ja näiden väliin kääritty lasikuitukangas polttoainetta johtavana sydämenä.

Fancee Feast -polttimen tarpeita: kissanruokapurkki, juomatölkki ja mattoveitsi. Lisäksi tarvitaan lasikuitukangasta.

Fancee Feastia ei Suomessa myydä, mutta samaa tölkkiä käytetään esim. Purina-ruuassa. Alkuperäisversiossa sisempi lieriö tehdään amerikassa yleisestä alumiinisesta juomapullosta, mutta Suomessa tämän tyyppisiä pulloja harvemmin näkee. Sen sijaan kapeampi juomatölkki on sopivan kokoinen, esim. tuontioluita tai joitain energiajuomia myydään tämän mallisessa tölkissä. Juomatölkki on toki ohuempi kuin alumiinipullo, joten ihan yhtä kestävää ei lopputuloksesta tule, mutta onpahan hieman kevyempi.

Askartelu on helppoa. Ensin syötetään ruoka kissalle, sitten juodaan tölkki olutta, ja sitten leikataan tölkistä kansi pois mattoveitsellä. Tässä kannattaa muistaa, että useampi kevyt viilto tekee siistimmän jäljen kuin kerralla runttaaminen. Sitten mitataan kissanruokapurkin pohjalta ylöspäin siten, että ollaan tuuman verran purkin yläpuolella. Tällä mitalla merkitään juomatölkin yläreunasta alaspäin viiva, jota pitkin leikataan taas mattoveitsellä tölkki auki.

Tölkistä leikattu kansi pois ja lyhennetty sopivaan mittaan.

Seuraavaksi otetaan lasikuitukangasta (löytyy mm. Biltemasta) ja leikataan siitä noin kaksi kertaa kissanruokapurkin korkeutta vastaavan levyinen suikale, joka taitetaan kaksinkerroin pituussuunnassa. Taitetun kankaan toinen pää teipataan tölkin alaosaan kiinni siten, että taitettu reuna jää ylöspäin, ja kääritään loput tiukasti tölkin ympärille. Kun kääre on valmis, sen voi varmistaa vielä teipillä. Tämä kokonaisuus tungetaan sitten kissanruokapurkkiin. Mikäli kangasta on oikea määrä, tölkin pitäisi mennä purkkiin hyvin tiukalla sovituksella, vaivoin ja hissukseen. Mikäli sovitus on löysä, leikataan lisää kangasta ja kääritään toinen kierros.

Kun tölkki on tungettu purkkiin, tehdään vielä pieni reikä tölkin yläreunan alapuolelle keittimeen kehittyvän paineen tasaamiseksi. Itse pyyhkäisin vielä asetonilla kissanruokapurkista etikettiliiman jämät pois, ja samalla lähti juomatölkistä etiketti pois, paljastaen kauniin kiiltävän pinnan. Poltin on nyt valmis, ja sitä voi kokeilla.

Valmis poltin, huomaa paineentasausreikä polttimen yläreunassa.

Tenttupoltinta pitää aina polttaa palamattomalla alustalla ja sen tehokas käyttö vaatii tuulisuojan (esim. Biltemassa myydään kevyttä ja edullista tuulisuojaa). Useisiin spriipolttimiin liittyy esilämmitysvaihe, joka saattaa mallista riippuen kestää jopa minuutteja. Fancee Feastissa tätä vaihetta ei ole, vaan poltin on käyttövalmis heti syttymisen jälkeen. Sytyttäminen on kohtuullisen helppoa, sillä tenttu nousee melko nopeasti ylös lasikuitua pitkin, ja se on helppo sytyttää kuitukangasta sytkärillä kuumentamalla.

Spriikeitin sopii hyvin kevytretkeilyyn, jonka eetokseen kuuluu myös yksinkertainen ja helppo ruuanlaitto. Pitkäaikaisen hauduttamisen sijaan käytetään siis ruokia, joihin riittää veden kiehautus. Näitä ovat erilaiset pussikeitot, nuudelit ja perunamuusi, ja toki retkitarvikeliikkeissä myytävät valmiit ateriapussit. Vesi kiehuu olosuhteista riippuen alle kymmenessä minuutissa, ja keitin on mukavan huoleton ja hiljainen.