SPE – Segmented Pad Extender

Riippumatossa yöpyminen on mukavaa, mutta aloittelijalla tuppaa tulemaan helposti kylmä. Tavanomaisen makuualustan leveys ei riitä, ja aina on joku olkapää kylmää kangasta vasten. Vaan ei hätää, edullinen ratkaisu on SPE – segmented pad extender.

SPE tuli vastaan jollain Shug Emeryn lukuisista Youtube-videoista. Kyse on siis kankaasta, jonka sisään makuualusta pujotetaan. Kankaan reunoihin on lisäksi ommeltu tunnelit, jonne voi ujuttaa suikaleen umpisolumuovia, jolloin patja saa siivet. Tämä on se pad extender -osuus. Segmentointi tarkoittaa taas sitä, että tunnelit ovat puolivälissä patjaa ummessa, umpisolumuovinsuikaleet pääsevät tarvittaessa menemään vähän limuttäin ilman, että koko hoito on rutussa.

Jalkapuolen tunneleihin ei välttämättä tarvitse sisältöä laittaa, mutta tämä toki riippuu nukkujasta ja matosta. Pääpuolella umpisolumuovinsuikaleet sen sijaan toimivat hyvin, ja tuovat makuualustaan juuri sen verran leveyttä, että hartiat pysyvät lämpiminä.

Askartelin loppukesästä SPE:n laatikosta löytyneestä tuulipukukankaasta ja erilaisista joustonauhoista. Ideaali olisi laittaa taustalle joustavaa kangasta, vaikkapa trikoota, mutta toisaalta, muutama kuminauha ajaa saman asian ja on hieman kevyempi ratkaisu. Käytettävyys toki kärsii, kun patjaa joutuu pujottelemaan nauhojen alta. Joustoa kuitenkin tarvitaan, sillä jousto mahdollistaa eripaksuisten patjojen käytön.

SPE:n askarteluun meni pari tuntia. Pikainen testi pihapuussa osoitti sen olevan ihan ok, mutta varsinaiseen koejoon SPE:ni pääsi Nuku yö ulkona -tapahtuman yhteydessä, kun pääsin kokeilemaan uudessa Warbonnet Blackbird XLC:ssä nukkumista. Alunen toimi mainiosti, ja sen pystyi pujottamaan näppärästi tuplapohjan väliin.