Kolmen suora: Linnansaari, Joutenvesi ja Kolovesi

Elokuun alussa oli tarkoitus lähteä melomaan. Sain värvättyä siskoni mukaan, ja suuntana piti olla Lappi. Eri porukalla taas oli tarkoitus lähteä melomaan Järvi-Suomeen, elokuun alkupuolella myös. Jossain vaiheessa huomattiin, että ollaan suunniteltu retkeä samalle viikolle. Siispä retket päätettiin yhdistää. Koska siskoni ei ollut aikaisemmin melonut eikä retkeillyt, eikä toisaalta vastustanut ajatusta kohteen muuttamisesta, vaihdoimme Lapin Saimaahan. Lämpimämmät vedet, lämpimämmät ilmat, vähemmän hyttysiä, hyvät fasiliteetit… näillä eväillä kohdetta markkinoin, ja näinhän se onkin. Lähtöpaikaksi sovittiin Oravi, ja suunnaksi Joutenvesi ja Kolovesi. Vielä viime metreillä säädettiin lähtö- ja paluuajankohtia paikoilleen. Lopulta huomattiin, että olimme varautuneet lähtemään liikkeelle sunnuntaina, kun toinen kanoottikunta vasta maanantaina. Tämä ratkaistiin aloittamalla retki tekemällä ensin siskon kanssa kierros Linnansaaressa, josta sitten Oraviin paluun jälkeen jatkettiin isommalla porukalla kohti Kolovettä.

Retki sattui hyvään ajankohtaan. Suomen kesä 2015 nimittäin vasta alkoi tuona elokuisena sunnuntaina. Tuleva viikko oli etupäässä poutainen ja leppoisa. Loppuviikosta saimme Kolovedellä toki nauttia puiston tuulitunneleista 8m/s tuulien siivittämänä, mutta onneksi alla oli siihen mennessä jo kymmenien kilometrien edestä melontaa, joten ihan kylmiltään vaahtopäiden sekaan ei tarvinnut mennä. Silti, paljon kovempaan aallokkoon en avokanootilla lähtisi. Nytkin ison aallokon pätkää riitti onneksi vain Ukonlahden suulta Kirkkorannan paikkeille, minkä jälkeen aalto laimeni. Riittävä pätkä sekin. Muuten säät hellivät: päivälämpötilat olivat luokkaa 23 astetta, yölämpötilatkin suurelta osin noin 15 astetta. Joka päivä tarkeni aamu-uinnille, ja useana päivänä polskittiin myös matkan varrella. Aurinkoisella kelillä on hyvä jäähdytellä välillä.

Kuuden päivän mittaisella retkellä ehdimme saada maistiaisia kahdesta kansallispuistosta, Linnansaaresta ja Kolovedestä, sekä väliin jäävästä hiljaisesta Joutenveden järvierämaasta. Suurin osa suomalaisista oli jo palannut töiden ääreen, joten vesillä näkyi etupäässä Keski-Eurooppalaisia. Omakin porukkamme oli ilahduttavan monikansallinen: minä ja Annika Länsi-Suomesta, Annu-Maaria oululainen Eiran ja Punavuoren kulmilta ja Kristina Saksasta. Retken kielinä puhuttiin siksi kansainvälisesti englantia, jonkin verran suomea, ja toki tapailtiin myös vöyrin rantaruottia. Norppia ei tällä kertaa muuten nähty, mutta kiiltomato sentään nähtiin.

Kuljettu reitti Google Earthissa punaisella. Tässä mukana myös iltapatikoinnit.
Kuljettu reitti Google Earthissa punaisella. Tässä mukana myös iltapatikoinnit.

Retken reitti: Oravi – Linnansaari – Oravi – Kontiosaari (Joutenvedellä) – Pyylinoja (Kolovedellä) – Syväniemi – Lohilahti (Ukonlahden kautta) – Käkövesi, yhteensä 83 km melontaa. Paluukuljetus Oraviin järjestyi kaluston kera Saimaa Holidayn kyydillä. Oravissa pizzaa tai muikkuja, sitten suuntasimme kohti kotia. Kiitoksia retkiseuralle onnistuneesta retkestä!

Ohessa kuvia matkan varrelta: