Evo – majavien mailla

Sorsajärveä pohjoiseen kohti Vaarinkorpea melomassa.
Sorsajärveä pohjoiseen kohti Vaarinkorpea melomassa.

Evo on retkeilyalue Lammilla (nyk. Hämeenlinnaa). Sattuneista syistä Lammilla on tullut liikuttua aika paljon, mutta Evolle ei juuri ole tullut eksyttyä. Siksipä pakkasin kanootin ja kamat peräkonttiin, ja kinusin kyydin sinne. Ajatuksena oli meloa näppärästi läpi alueen ytimestä, reittiä Haarajärvi – Sorsajärvi – Savijärvi – Rahtijärvi – Majajoki – Pitkäniemenjärvi – Saukonoja – Rautjärvi (Evo). Kantotaipaleita piti kartan perusteella olla pari kappaletta, noin 300 – 400 m pitkiä. Suunnitelma piti aika hyvin kutinsa, ja tuon nimenomaisen reitin meloin. Kantamaan jouduin kuitenkin vähän odotettua pidempiä pätkiä, ja raahaamista ja muuta painia oli myös riittämiin. Saukonojalla oli runsaasti majavien tekeleitä eli kaatoja ja patoja, ja paikoin oja oli kasvanut umpeen pajua. Puskamelontaa siis. Mutta ihan hauskaa, ja etenkin Haarajärven ja Sorsajärven maisemissa varsin erämaisen näköistä maisemaa. Ohessa reittikartta:

 

Evon reitti
Evon melontareitti Google Earthissa.

Retki oli yhden yön retki, yövyin Sorsakolun laavun vieressä. Täyttyvän kuun ajalle tyypillisesti säät olivat varsin mukavat, poutaiset ja kirkkaat. Syyskuu kun on, niin metsästä löytyi myös metsän viljaa, sieniä siis. Hirvikärpäsiä löytyi muutama, mutta riesaa niistä ei varsinaisesti ollut. Lieneekö suosittujen leiripaikkojen läheisyydellä yhteyttä hirvien ja hirvikärpästen vähyyteen?

Melontareittinä kulkemani reitti on suhteellisen työläs, sillä kanoottia saa raahata aika paljon esteiden yli. Kantotaipaleita on kolme, Haarajärven ja Sorsajärven välinen polkupätkä, Sorsajärven ja Savijärven välisellä puronpätkällä yksi pohjapadon ohitus sekä Majajoen ja Pitkänniemenjärven välinen vanhan kalantutkimuslaitoksen ohitus. Kantotaipaleet olivat noin sadasta metristä reiluun neljään sataan metriin. Umpimetsässä ei kuitenkaan tarvinnut kantaa, vaan alta löytyi aina polkua tai tietä. Hankalampia ovat lukuisat majavien tai tuulen kaatamat puut ja paikoin umpeen kasvanut Saukonoja, ja toki majavien patorakennelmat, joita matkan varrelta löytyi sieltä täältä. Muuten reitti on melonnallisesti helppo, sillä purot ja joet ovat leppoisia ja virtapaikkoja on vähän. Hyvä katsaus Evon tarjoamiin maisemiin vesiltä käsin.